Åre Bike Park

Gillar man fjäll, fart, äventyr och fantstiska vyer så får man bara inte missa Åre Bike Park. Ett besök vid Skandinaviens största Bike Park kommer lämna mersmak. 50 kilometer preparerade spår för mountainbike fördelat på 35 leder i fantastiska omgivningar. Leder finns dessutom för alla, oavsett vilken nivå man vill hålla sig till. Det finns sju av de lättaste gröna, nio blåa, tio röda och nio av de tuffaste svarta. Det innebär att såväl barnfamiljer som erfarna downhillåkare alla kan trivas i Åre Bike Park. Som mest är man uppe på 853 fallhöjdsmetrar.

Åre Bike Park

Aktiviteter i Åre året runt

Jämtländska Åre är ju en av de mest klassiska skidorterna i Sverige men har under senaste åren tagit steg mot att bli ett komplett aktivitetscentrum sedan man även valt att satsa mer och mer på året runt-aktiviteter. Cykling downhills är en av dessa som blivit oerhört populärt. Att få uppleva den hisnande naturen och samtidigt få andas in frisk fjälluft är som medicin för både själ och kropp. De maskinbyggda lederna erbjuder fart om man bara vågar och vill, se bara till att ha hjälm och skydd om olyckan skulle vara framme. Precis som vid skidåkning gäller det att inte agera över sin förmåga. Åre Bike Park drivs av Skistar och startades redan 2004. Parken var då en del av det som kallades Vision 2011 och handlade om att förutom vinteraktiviteter skapa barmarksaktiviteter för att säkerställa en turistström året om. Däremot är downhill cykling inget som är nytt för Åre eftersom de stod som värd för världsmästerskapen redan 1999. Mountainbikecykling hade då länge bedrivits på Åreskutan men i mindre arrangerad form, nu har den alltså vuxit till Nordens största.Hela naturen i Åretrakten inbjuder till fri stigcykling utan direkta leder också.

Att transportera cykeln till Åre

En sak som spelar in om man vill välja att åka till Åre för att cykla är transporten, både dit och på plats. Och även från den aspekten är Åre ett bra alternativ. Under både sensommar och höst kan man ta med sin cykel på det som kallas Snälltåget. Det går från Malmö och genom en massa stora orter, via Stockholm, och upp till Åre. Möjligheten erbjuds dock inte hela året utan under senhösten så det kan vara bra att kolla noga först innan man börjar planera något. En höstsemester i fjällen med alla dess fantastiska färger och ett stort skafferi som naturen erbjuder, det är en höjdare! Kanske man man även passa in det med ett trevligt höstfiske. När det kommer till liftar så har VM6:an och Hummelliften speciella cykelhållare så att man kan ställa cyklarna där under tiden man befinner sig i liften. Den som heter WC-liften går mest under försäsong och fredagskvällar, men den används också som reservlift om inte Hummelliften går. WC-liften har utstickande käppar på sidan av stolarna i liften, där man kan hänga sin cykel längs färden. Under såväl sensommar- som höstsäsong transporterar Kabinbanan fotgängare och cyklister. Under högsäsong däremot så kan den kompletteras eller helt ersättas av Gondolen. Området är extremt populärt även för vandrare och det finns över 85 kilometer vandringsleder bara på Åreskutan.

Att transportera cykeln till Åre