Att cykla i Asien

När det kommer till semesterveckorna väljer nog de allra flesta att flyga, köra bil, åka tåg eller kanske buss. Och så finns det de som cyklar. Att uppleva ett resmål på cykel hör inte till vanligheterna och kan vid första anblick ses som ett alltför stort äventyr. Men det krävs inte någon elitidrottare för att klara av en cykelresa i Asien. Med nyfikenhet och hyfsad kondition är det möjligt att skapa en resa likt ingen annan. Att välja cykeln på semestern är att välja att ha resan som mål. En stor vinst med att ha cykeln som transportmedel, är den frihet som kommer med att inte behöva anpassa sig till några tidtabeller utöver den som styr dagen och natten.

Att cykla i Asien

Att cykla i Asien

Resplanen kan skräddarsys helt enligt eget önskemål och det är lätt att vara spontan. Det kan vara en fördel att skapa en luftig resplan med preliminära delmål, för att ha utrymme för oväntade äventyr och spontana infall. Lika gärna som det går att utforma en helt skräddarsydd rutt och ge sig iväg i form av ensam äventyrare, så finns det såklart även flera resebyråer som erbjuder paketresor på cykel. Ett av de mer populära resmålen när det kommer till cykling i Asien är Vietnam. Men även Japan, Kambodja, Kina, Mongoliet och Indien finns på kartan över cykelvänliga destinationer. Det är även möjligt att cykla över gränserna, genom flera närliggande länder som till exempel Kambodja och Vietnam och Laos.

Utmaningar

Det får inte glömmas bort att cykelsemester kan vara en rejäl utmaning. En av de kanske mest uppenbara utmaningarna torde vara den fysiska. Långa sträckor, backe upp och backe ner, oväntade händelser, trötta ben och ett väder som lever sitt eget liv med vind och kanske regn från sidan. Utrustning och planering är A och O inför ett cykeläventyr på andra sidan jorden. Att cykla är ju inte en helt ofarlig aktivitet och att vara förberedd är viktigt. Inför en resa till Asien kan det till exempel vara bra att i förväg se efter när regnperioden infaller, kontrollera ansökan om visum, skaffa en bra försäkring samt planera sträckor i stora drag. Och sist men inte minst, glöm inte hjälmen! Planering sägs vara halva nöjet, och om är fallet så kanske den andra halvan består av belöningen som ansträngningen bjuder på i slutet av dagen samt ett fotoalbum som ingen annans.

Utmaningar

Utmaningar

Minnen för livet

En cyklande västerländsk turist är, av allt att döma, en relativt ovanlig syn på landsbygden i till exempel Singapore, Vietnam eller Kambodja, och drar sannolikt uppmärksamheten till sig. En inbjudan från nyfikna lokalbor är inte omöjlig, och chansen att få uppleva oväntade och nära möten med lokalbor är en del av den stora charmen med cykelsemester. Utöver det faktum att cykling bränner kalorier, vilket i praktiken innebär att en cykelsemester också är en matresa, så är det även ett alldeles gratis gymkort som tar benträningen till helt nya höjder.

För den aktive turisten med önskan om att se bortom turiststråken och uppleva Asien på nära håll är cykelsemester en utmaning att anta. Det väntar en spännande och lärorik resa med minnen och kanske även vänner för livet.