Cykel i Sydafrika

Kilometer av orört landskap tillsammans med kvalitets rutter gör Sydafrika till en cyklists paradis, lägger man också till det faktum att en hel del av de bästa cyklisterna inom SA kommer härifrån. Det är även i detta land som några av de absolut bästa tävlingarna i världen hålls, prestigefyllda tävlingar med många deltagare. Vare sig man vill utforska berg och bortglömda spår i en mer offroad terräng, eller om det är farten och spänningen i långfärdscykling man föredrar så har Sydafrika något att erbjuda i både rutt och event väg.

Cykel i Sydafrika

ABSA Cape Epic

Man kan tillexempel ta sig an ABSA cape epic, ett legendariskt event som går av stapeln varje år i Mars. Under 8 hela dagar tar sig modiga cyklister an de varierade och tuffa landskapen i Western Cape, två och två tar de sig an 800km väg varav 15 000 meter är uppför. De får cykla över grusvägar och klippiga backar, över vattendrag medan de passerar vackra små historiska byar som ligger utspridda längs Western Cape. Men det är inte samma väg man får uppleva varje år, man ser till att dra om rutten inför varje race och planerar tävlingen två år i förväg så man alltid får den allra bästa upplevelsen.

ABSA Cape Epic

En klass för sig

Detta är det enda 8 dagars mountainbikerace som klassas i Horse kategorin av Union Cycliste Internationale. Denna kategori innebär egentligen bara att loppet inte kan placeras inom en viss kategori och får därför hamna under ”övrigt”, detta då tävlingen är extremt svår. Denna tävling är dessutom en som inkluderar full service, detta innebär att allt cyklisterna själva behöver oroa sig för är de själva och deras cyklar, när det kommer till mat och sjukvård är allting ordnat för dem.

En del av kulturen

En annan tävling som är värd att hålla koll på i Sydafrika är Cape Town cycle tour, denna har fått titeln världens största cykelrace på tid. Denna tävling har funnits i 40 år och har därmed blivit en del av Kapstadens kultur. 350 000 cyklister från hela världen kommer hit varje år i mars för att ta sig an det 109 km långa loppet genom Peninsula, ett lopp som erbjuder de mest spektakulära vyerna under cykelturen. Denna rutt tar cyklisterna från stadens center, ner för M3 genom False Bay Coast, passerande genom Muizenberg upp tills de når Smitswinkel och sedan längs med den ikoniska Chapmans Peak via Hout Bay innan loppet tillslut tar sitt mål i Green Point.

Cyklande parad

Förutom den vackra kusten som tävlingen erbjuder är det mest speciella med detta race det kamratskap och support som visas från inte bara åskådarna, utan även cyklisterna själva emellan. Oavsett vad kommer lokalbefolkningen varje år ut för att heja på cyklisterna med sina termosar och campingstolar med sig. För en del cyklister är loppet en chans att klä upp sig för att antingen stödja en välgörenhet eller bara för att det är kul, det finns alltså aldrig en tråkig stund under detta event. Vart man än vänder huvudet kan man finna åskådare i ko dräkter, brudpar och feer på cyklar som svischar förbi en. Helt klart värt ett besök även om man inte själv vill vara med och tävla utan bara njuta av det roliga.