Cykel i USA

Tour de France är förmodligen det absolut mest kända lopp i världen, även de som inte är intresserade av sporten har vid ett eller fler tillfällen hört talats om det, men det är långt ifrån det enda tuffa lopp där ute. USA är ett land som är extremt inom många områden och här kan man oftast hitta fler än ett svar på många olika saker, inte minst sagt på tävlingar inom olika sporter. Man kan inte vara sämre än andra och man ska framförallt inte behöva lämna det egna landet för att få uppleva det som andra länder erbjuder Detta är dock ganska så förståeligt när man tänker på hur stort landet faktiskt är och hur många olika klimat som råder här.

Cykel i USA

USAs svar på Tour de France

Självklart måste det då finnas en tävling som går att jämföra med Tour de France och tour d Afrique, Amerika har därför Race Across America, eller RAAM som den förkortas. Detta är en av de längsta årliga tävlingar som sätter uthålligheten på prov, tack vare detta måste alla som vill delta i detta lopp bevisa sina förmågor genom att tävla i en av de Kvalifikations event som anordnas där man ska ta sig genom en bana inom en specifik tid. Anledningen till att man behöver kvala in är längden och svårighetsgraden på tävlingen, längdmässigt kan man jämföra den med Tour de France även om resten skiljer sig på många sätt. Banan för båda loppen har varierat sig för båda tävlingarna, men i RAAM har riktningen alltid varit från västkusten till östkusten, detta innebär ungefär 4 800 km och därmed ett transkontinentalt evenemang. Loppet innehåller inte heller olika nivåer, det är helt enkelt ett nonstop race från början till slut där de allra snabbaste tävlande behöver ungefär en vecka på sig för att slutföra loppet. En stor skillnad från Tour de France där rutten är olika för varje år, även riktningen byter håll från medurs till moturs vissa år, dessutom är distansen indelad i dagliga etapper under cirka 3 veckor där man cyklar i mycket högre hastigheter.

USAs svar på Tour de France

Ett av de största

RAAM är ett lopp som har funnits i en version sedan 1982 då John Marino arrangerade det som då hette The Great American Bike Race, här var det endast 4 cyklister som deltog: John Marino själv, John Howard, Michael Shermer och Lon Haldeman. Detta lopp tog sin början i Santa Monica, Kalifornien och hade sitt mål vid Empire State Building i New York City, ett mål som först nåddes utav Lon Haldeman som lyckades få en hel dags ledning. Redan året efter bytte man namn till Race Across America och lät deltagarna ta plats genom kvalifikationer istället för inbjudan. Intresset blev större och större för varje år och loppet fortsatte utvecklas för att bli det lopp som finns idag, en direktsänd tävling med många åskådare. Att vinna detta lopp är helt klart en trofé som visar hur duktig man är inom den egna sporten. Inte är det bara unga cyklister som har en chans heller, den första vinnaren var en 50 åring.