Cykelleder i Sverige 1 – Kattegattleden och Skaftö Runt

Sverige är ett väldigt cykelvänligt land där det är lätt att ta sig fram både med cykel och på cykel. Vill man satsa på en riktig långtur till cykel så finns det många fina cykelleder att välja på. En del går på samma sträckningar som vandringsleder och andra är särskilda cykelleder.

Cykelleder i Sverige 1 – Kattegattleden och Skaftö Runt

Kattegattleden

Sveriges allra första nationella cykelled heter Kattegattleden och blev 2018 årets cykelled i Europa. Leden är uppdelad på åtta olika delsträckor och vid var och en av dessa kan man hyra cykel, hitta serviceställen, bo och äta. Kattegattleden är indelad i 8 delsträckor och under dessa sträckor hittar du intressanta besöksmål, var du kan bo, äta, hyra cykel och få service utmed leden. Kattegattleden är 39,5 mil lång, bilfri och underlaget är mestadels asfalt. Det är en relativt ny cykelled som går längs Hallands-kusten så det är enkelt att kunna ta sig ett svalkande dopp vid någon av alla de sandstränder man passerar. Sträckningen är från Helsingborg i söder till Göteborg i norr och har många möjliga stopp i små fiskelägen eller andra mysiga platser. Leden går genom de populära sommarstäderna Varberg, Båstad och Halmstad. Den officiella öppningen av cykelleden var i juni 2015.Det finns en hel del sevärdheter på olika platser längs leden som man kan passa på att besöka. Några exempel är Höganäs museum & Konsthall, Varbergs Fästning, Tjolöholms slott, Järnvägens museum, Göteborgs naturhistoriska museum, Hallands kulturhistoriska museum, Vakttornet Kärnan, Världskulturmuseet och många andra platser. Sträckning Helsingborg – Höganäs – Ängelholm – Båstad – Laholm – Halmstad – Falkenberg – Varberg – Kungsbacka – Göteborg.

Skaftö Runt

Gillar man naturscenerier och skärgård i kombination med inte alltför lång cykling så är Skaftö ett bra val. Det finns en huvudled för cykling som är 1,9 mil lång men utöver den kan man även upptäcka andra cykelvänliga vägar runt ön. Ön heter egentligen Skaftölandet och ligger i Lysekils kommun, Bohuslän. De tre största orterna är Fiskebäckskil, Rågårdsvik och Grundsund. Har man följt TV-serien Saltön så kommer man att känna igen sig eftersom den spelades in på just Skaftö. Och den som sett Saltön vet även att det finns en massa inbjudande, släta badklippor och pittoreska fiskebodar. Det är dessutom en populär hamn för fritidsbåtar. En av sevärdheterna, med anor från senare delen av  1700-talet, är Grundsunds kyrka. Det finns även en marinbiologisk station i lilla Klubban som tillhör Uppsala Universitet. Vill man spana in färjan som går till Lysekil så får man ta sig till Östersidan. Att man inte har någon cykel är inget hinder om man vill cykla Skaftö Runt. Det finns möjlighet att hyra cykel i Grundund på Skaftö Vandrarhem. Vill man ta med egen cykel från fastlandet så får man räkna med en liten avgift på färjan som heter Carl Wilhelmsson. Tar man inte med matsäck så behöver man ändå inte gå hungrig för det finns både restauranger och rökerier i Grundsund och Fiskebäckskildär man kan köpa mat. Känner man sig sugen att göra nåt annat än att cykla för ett tag så finns det både båt– och sälsafari. Några av sevärdheterna som finns på Skaftö är utsikten från Åseberget, skepparsamhället Östersidan, Islandsberg och Kaptensgatan i Fiskebäckskil som exempel.

Skaftö Runt