Cykelleder i Sverige del 2 – I filmens spår

Gillar man cykling kombinerat med någon typ av upplevelse så kan man exempelvis välja den tio mil långa leden I hundraåringens hjulspår.

Cykelleder i Sverige del 2 – I filmens spår

Att cykla i Allans spår

Alla har nog hört talas om filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Nu kan man följka i hundraåringen Allan Karlssons spår på cykel. Även om man inte råkar ut för samma spännande äventyr som Allan i filmen så kommer man garanterat att samla härliga upplevelser. En bra start till cykeläventyret kan vara att övernatta på höskullen i Strands ombyggda ladugård. Man kan använda egen cykel eller hyra och vill man inte ta med matsäck så kan man köpa fikapaket istället. Första stopp är Byringe station där hundraåringen bommade in en medlem av motorcykelgänget i ett frysrum. Och inte bara det, de glömde honom där över natten. Cykla sedan vidare till Åkerstyckebruk. Allan och hans kumpan åkte dressin dit med det djupfrysta liket. Turen fortsätter till Mariefred och sedan även Stallarholmen, Strängnäs och Vansö där man svänger vänster till Härad. I Härad finner man Arsenalens militärhistoriskta museum där hundraåringen Allan skulle ha trivts eftersom han kallade sig sprängämnesexpert. Efter att ha kollat in både bomber och granater så kan man passa på att ta en fika på Arsenalens café. Skulle man inte känna för det så finns möjligheten också att cykla tillbaka till starten Strands och beställa in en rejäl trerättersmiddag. Andra sevärdheter man inte bör missa längs leden är Mälsåkers slott, Ångfartyget Mariefred och Gripsholms slott.

 

I författaren Albert Engströms spår

En annan kulturell cykelled är Albert Engströmleden i Småland. Även om leden inte har direkt koppling med författaren Albert Engström så kan man, genom landskapet, föreställa sig vad han inspirerats av i sitt författande. Leden är 7,4 mil lång och går mestadels på lite trafikerad bilväg av asfalt. Eftersom leden inte är skyltad så får man läsa på lite innan man beger sig ut. Det är spännande att cykla på det Småländska höglandet. Söker man en vildmarkslik natur blandat med småskaliga odlingslandskap så kommer man uppskatta denna tur. De gamla stengärdsgårdar och stenrösen som finns lite här och var visar på gammeldags odlarmöda från sekler tillbaka. Tacka vare detta så är det inte svårt att känna historiens vingslag. Att inte uppskatta den vackra naturen är svårt, man blir en del av den när man i sakta mak glider fram i vyer som direkt hämtade från en tavla eller vykort. Albert Engsströmleden går mestadels på kuperad led genom grönskande bokskog, genuin småländsk odlarmiljö och djup trollskog.

I författaren Albert Engströms spår

Efter färden kommer du även att passera det som kallas Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen, Skurugata. Skurugata är en enorm, märklig bergsspricka som ingen vet hur den har uppstått. På grund av den mystiken så har det alltid förekommit sägner om både troll och rövare som sägs härja där mellan bergväggarna. Oavsett om man tror på det eller inte så är en vandring genom gatan en riktig upplevelse. Huvudsträckning för Albert Engströmleden är Eksjö – Skurugata – Hult – Bellö – Edshult – Höreda – Eksjö.