Cykelleder i Sverige del 3

En cykelled i Sverige som bör få ta sin tid tack vare alla sevärdheter efter vägen är Siljansleden. Den 31 mil långa leden går mestadels på asfalt och är bitvis väl trafikerad. Men de otroligt positiva upplevelserna längs leden väger upp.

Cykelleder i Sverige del 3

Siljan runt på cykel

Siljansleden går genom ett storslaget, historiskt och mäktigt landskap. Längs kanten av sjöarna Siljan, Orsasjön, Skattungen och Oresjön slingrar sig leden fram.Leden går runt hela Siljan och man väljer själv vart man startar men Leksand, Orsa, Mora och Rättvik är de mest populära och större orterna. På dessa ställen kan man även hyra cykel vid turistbyråerna, ibland även i sportaffärer. Att följa leden är inte svårt alls för den är väl skyltad, därför är det också lätt att hitta till de olika sevärdheter som erbjuds längs Siljan.Det finns både lägerplatser och rastplatser runt hela leden på lämpliga avstånd. När det kommer till sevärdheter finns det massor men några är Zornmusset i Mora, Tällberg, dalahästarna i Nusnäs, Leksands sommarland, Tomteland och kanske en musikföreställning i Dalhalla.

Öland runt på cykelsadeln

Öland har länge setts som den ultimata platsen för cykelsemester, vacker natur och cykelvänliga omgivningar. Ölandsleden går över grus och asfalt i 45 mil runt hela ön. Öland känns lite som utlandet och därför blkir det lite exotiskt att cykla där också. Bödabukten med de fantastiska, långa sandstränderna och utelivet i Borgholm är både två saker som lockar många. Andra kommer bara för att njuta den underbara naturen från cykeln. Säsongen för cykling på Öland är lång och sträcker sig från tidigt på våren till långt in på hösten, den sköna sommarvärmen kan njutas långt in i september. Öland är ett av de ställen i Sverige som har ett världsarvsförklarat odlingslandskap men där finns även Stora alvarets karga och lite mystiska skönhet. På Öland kan fågelskådare finna mängder av sällsynta fåglar och är såleles ett fårgeparadis som lockar folk från hela världen. Saker man inte bör missa är Borgholms slott, Ottenby med alla dess fåglar, Eketorps borg i Degerhamn,  Sollidens slott, solnedgång vid Äleklinta, Ölands Museum i Himmelsberga och VIDA museum och konsthall. Det kan vara bra att veta att cykelvagnar aldrig tillåts på bussar men cyklar däremot kan medtagas om det finns plats. En per person och så får man betala lika mycket som en skolungdom betalar.

Fjärdhundraland med vacker natur

I västra delen av Uppland hittar man området som kallas Fjärdhundraland, ett historiskt klingande namn som lovar mycket. Själva namnet kommer från medeltiden när “Fjärdrundaland” var ett folkland, det vill säga ett landområde där man hade både egen lag och egen lagman.
Om man uppskattar vacker natur, historiska miljöer och närodlad mat så kommer man att gilla att cykla runt i Fjärdhundraland.  Tar man sig till Grönsöö slott så kan man både köpa fika och passa på att bada, se bara till att inte missa det lilla snäckhuset. En annan sak man inte bör missa är Altuna-stenen som har motiv från vikingatiden.
Många av caféerna har närdodlat fokus, ett exempel är Sussis gårdsbageri som säljer läckert surdegsbröd i många former.

Fjärdhundraland med vacker natur