Cykelsport i Sverige – del 1

Cykelsport får en oftast att tänka på stora tävlingar utomlands, så som tour de france tillexempel, men här i Sverige finns det också som etablerad sport. Redan under mellankrigstiden var det en av Sveriges nationalsporter, detta höll i sig fram till 1960-talet. Under denna tid var det Sexdagars som var det största loppet, ett etapplopp som endast var öppet för amatörer. Bakom detta lopp stod inte bara cykelförbundet, även Dagens Nyheter och de större cykelfabrikerna var med och anordnade detta.

Sexdagarsloppet

Man arrangerade det allra första Sexdagarsloppet 1924, då av Hammarby IF och Dagens Nyheter, detta fortsattes sedan att arrangeras nästan varje år fram till 1975 med undantag för några avbrott. Erik ”Orsa” Bohlin var den som vann det allra första loppet, då på en Hermes cykel. Detta lopp vanns tre gånger vardera av två olika män, varav en av dem vann det tre gånger på rad. Efter detta lagts ner kom några år senare en efterföljare, Postgirot Open kördes för första gången 1982 och vanns de två första åren av Tommy Prim.

Många timmar

Detta lopp anordnades under 6-8 dagar och var öppet för både proffs och amatörer, det innehöll ibland en backtävling som lades in som varvlopp. Denna tävlingsform har anor från uthållighetsproven som brittiska cykel fabrikanter brukade anordna redan på 1870-talet, en fabrik i Birmingham anordnade en tävling i vilket loppet kördes 12 timmar varje dag under 6 dagar. Ett uthållighetsprov som heter duga. Detta anordnades utomhus precis så som det första loppet i Chicago, USA där även de cyklisterna åkte 12 timmar om dagen.

En del av OS

Idag finns det ett antal lopp som man kan delta i, Mälaren runt är ett av dem. Detta motionslopp har arrangerats i Sverige sedan 1892 och tar deltagarna runt just Mälaren andra söndagen i Augusti. När man i Sverige anordnade de olympiska spelen i Stockholm år 1912 var detta loppet man använde sig av för cykelsporten, det användes även i Svenska spelen 1916. 1909-1946 var det Mälaren runt som agerade som SM lopp. Nu för tiden påbörjas och avslutas loppet i Barkarby i Stockholm och körs medsols runt Mälaren.

Ett stort lopp

Jämfört med Vätternrundan är antalet deltagare i detta lopp blygsamt, här startar mellan 50-100 deltagare. I Vätternrundan är det betydligt fler deltagare, här startar grupper om 60-70 personer från fredagskvällen helgen före midsommar och starterna pågår varannan minut fram till 06:00 på lördagsmorgonen. Man har öppnat starter för snabba cyklister under lördagen vid 12, detta för att minska omkörningar och göra loppet mer trafiksäkert. Detta lopp har arrangerats sedan 1966 och i premiärloppet var det 334 personer som avslutade loppet. Det var tack vare två män som detta startade, Sten-Otto Liljedahl och Ewert Rydell, två män från Motala som tillsammans tog initiativet till detta lopp. Sedan detta första lopp 1966 finns det 3 cyklister som deltagit i varje lopp sedan dess. Dessa tre cyklister kallas för pionjärer och har en speciell respekt när det kommer till loppet. Platserna till loppet tar dock slut fort och redan i November året innan kan man anmäla sig, ett bra val om man vill utföra en Svensk Klassiker.