Cykelsport i Sverige – del 2

Cykelloppen har arrangerats över hela vårt avlånga land, från Ringsjön runt nere i Skåne till Sverigeloppet i Haparanda. Vi har lopp som arrangerats länge och de som är mer nystartade. Det är kul att se hur sporten lever vidare och hur man tar fram nya lopp samtidigt som cyklister fortfarande vänder sig till de äldre loppen. I Uppsala finner man världens äldsta lopp som arrangerats varje år sedan 1909, år 2008 arrangerade man det 100:e loppet och det har fortsatt efter det. Denna tävling anordnas av Uppsala CK och döptes år 2008 om till Scandinavian Race och är nu mer en del av Internationella Cykelförbundets UCI Europetour. Att det äldsta loppet finns just i Uppsala är kanske inte så konstigt, den som har besökt denna stad vet att det är vanligare att här ta sig runt på cykel än med bil.

 

Utrustade vardagscyklar

Uppe i Haparanda brukade man arrangera Sverigeloppet, ett klassiskt cykellopp som hade sin start här uppe och ledde hela vägen ner till Ystad. Det var Husqvarna vapenfabrik och Stockholmstidningen som tillsammans arrangerade detta 10 gånger under 1951 – 1965. Här tog sig deltagarna fram på vanliga brukscyklar som blivit utrustade med 2-växlade Novo-nav från Husqvarna, detta på vägar som bitvis var väldigt leriga längs Riksväg 13 söder om Stockholm och sedan över till Riksväg 1.

Stålfarfar

Man nekade år 1951 Gustaf Håkansson, som då var 66 år gammal, att delta i loppet eftersom man hade satt 40-årsgräns. Detta stoppade dock inte Håkansson, han bestämde sig att köra sträckan ändå. Medan de andra deltagarna sov så körde han längre etapper, detta resulterade i att han gick i mål ett drygt dygn före de andra tävlande. Han uppmärksammades i tidningar och blev snabbt folkkär, han blev känd som Stålfarfar. Men detta namn hade han burit med sig sedan 1940 då kan i media förväxlats med en stockholmare som kallades så.

Skidsport på hjul

Vasaloppet är förmodligen Sveriges mest kända skidlopp, men år 2009 valde man att arrangera detta som ett cykellopp också med inspiration från det norska loppet Birkebeinerrittet. Ett antar cyklister fick sommaren 2008 provköra vasaloppsleden mellan Sälen och Mora för att se om en tävling här var möjligt. Testet var positivt och redan året efter arrangerades den första tävlingen, till denna anmälde sig nästan 2000 cyklister, en bra start för ett nytt lopp. Detta blev så populärt att man 2012 startade Ungdomscykelvasan. Precis som det klassiska Vasaloppet är Cykelvasan 94 kilometer långt och man jobbar kontinuerligt med att förbättra vägarna. Målet för dessa förbättringar är att man år 2018 ska kunna köra hela denna sträcka på otrafikerade vägar så man inte behöver störa biltrafiken.

Vasaloppet

Många lopp

I samband med Cykelvasan arrangeras en hel del andra lopp anpassade för deltagare i alla olika åldersgrupper. Man har Barnens Vasalopp cykel som körs i olika distanser både i Sälen och i Mora. Man kan kika på Cykelvasasprinten där särskilt inbjudna elitcyklister visar upp sig, annars kan man som yngre deltagare, beroendes på ålder, delta i olika lopp på olika distanser. Från Cykelvasan 30 utan åldersgräns till Cykelvasan 90 där man måste ha fyllt 17 för att få delta.