Cykla i Australien

Australien är ett utmärkt land för den som vill se och uppleva saker på cykel. Det är också ett säkert land i jämförelse med många andra länder och befolkningen har rykte om sig att vara vänliga och hjälpsamma. Men det är till ytan ett av världens största länder så ska man ge sig ut på cykeltur över landet down under behöver man ha god tid på sig.

Hjälm är obligatoriskt i Australien och den som inte bär hjälm blir ålagd med ett bötesbelopp om man blir stoppad av polisen. Australien är heller inget billigt land, så utöver din egen säkerhet är det en god idé att ha hjälm för att slippa en tråkig utgift i reskassan. För den som bestämmer sig för att ge sig ut på cykeltur i Australien finns det en del saker att fundera på innan man åker. Landet är som sagt enormt så det går inte att se ”allt”. Gör en tydlig plan vart du vill åka och vilka ställen du har på din to do-list.

Cykla överallt

I de större städerna går det utmärkt att hyra cykel på samma sätt som hemma i Sverige. Med appar och cyklar som står parkerade vid olika stationer kan du enkelt göra exempelvis Sidney, Brisbane eller Melbourne på två hjul istället för två ben. Liksom i många andra länder och städer inser man värdet av att främja livet för cyklister för att minska bilburen trafik och därmed minska både utsläppen och köerna.

Vill man ta med sig sin egen cykel hemifrån för maximal komfort så går det givetvis bra att göra även om det kostar en slant i specialbagage på flyget. En av de som gett sig på att korsa landet på cykel är svenske Dennis Melin från Jönköping som reste ner till Australien tidigare i år för att göra den nästan 500 mil långa sträckan mellan Perth och Sidney på cykel. Great Ocean Road är den australiensiska motsvarigheten till USA:s highway one och löper 30 mil i landets södra kust.

Bra att ha med

Att ha någon form av överlevnadskit är en självklarhet vart man än ska men givetvis får man anpassa det efter klimatet. Vattenbehållare, vätskeersättning, linda, bandage och sprit för rengöring av sår samt värktabletter är en god idé att ha med sig. Man ska givetvis inte vara konstant orolig för farliga djur men man ska inte förbise det faktumet att de finns och att det kan uppstå situationer om du blir biten av något och behöver snabb läkarvård. Snabb läkarvård finns inte alltid att tillgå om du är långt ute på vägarna så därför är det att rekommendera att ha med sig en hel del saker så att du kan vårda om dig själv på ett bra sätt innan du når en läkare.

En annan bra sak att ha med är en bra kamera, eller se till att mobilen alltid är laddad. De som rest genom Australien ger alla samma bild av att det inte är långt mellan fototillfällen. Ibland är det söta djur, ibland fantastiska landskap eller solnedgångar. För den som vill ge sig ut på ett händelserikt cykeläventyr men undvika de bergiga alperna så är Australien ett väldigt bra alternativ.