Cykla i Norge

Cykla i Norge

Norge är kanske inte det första landet man tänker på när man planerar en cykelsemester. Höga fjäll och djupa dalar, fjordar som delar landskapet i hundratals sprickor. Men Norge är faktiskt ett av de flertal länder som har nationella cykelvägar. De är ett helt nätverk av långa leder som passar både nybörjaren och den mer vana cyklisten. För som sagt – Norge kanske inte förknippas med cykling direkt. Många cykelleder är riktigt långa. En del av lederna rekommenderas endast till den riktigt erfarna cyklisten, eller andra avancerade äventyrare. Det går att lägga upp rutterna så att man väljer de allra lugnaste sträckorna. Många cykelvägar går genom lugna områden och vägar. Där kan ta sig mellan olika städer utan större strapatser. Under färden trampar du fram längs fjordar, genom skogar och dalar eller över bergspass. Hänförande natur, små byar och städer och historiska sevärdheter. Andra vägar är anpassade för den mycket cykelvana.

Kustvägen

Väljer du kustvägen undviker du de allra brantaste backarna. Det är dock den längsta cykelleden på 45 mil och är inget för nybörjarcyklisten. Man startar från Svinesund i östra Norge, sedan söderut till Kristianstad, och vidare upp genom Fjord Norge utmed landets vackraste fjordar. Leden avslutas i Kirkenes vid ryska gränsen. För att undvika de långa omvägarna runt fjordarna finns broar, färjor och tunnlar.

Kanalvägen

Telemarkskanalen

Denna led går genom södra Norge. Start vid Porsgrunn, till Skien och över Telemarkskanalen, och vidare hela vägen till Stavanger. Telemarkskanalen har en gång blivit känd som ”världens åttonde underverk”. Kanalvägen är en av de kortaste lederna, trots att den faktiskt korsar landet.

Fjäll och fjordar

Denna led ska man välja för att verkligen uppleva det unika och säregna med norska naturen, det vill säga fjällen och fjordarna. Branta berg och djupa fjordar kantar vägen som startar i Kristiansand i söder, genom Hardanger och avslutas i Nordvest i regionen Fjord Norge. För den fiskeintresserade – glöm inte fiskespöt!

Rallarvegen

Rallarvegen är en av de mest populära cykellederna. Vägen började som en transportväg när järnvägen Bergensbanan byggdes. Den 82 kilometer långa leden går igenom en härlig blandning av vackra naturupplevelser och Norges kulturhistoria.  Landskapet skiftar från höga toppar och glaciärer, till vattenfall, älvar och grönskande dalar. Leden har utvidgats och går sedan 1974 hela vägen från Bergen till Oslo. 25 000 cyklister från hela världen hittar hit varje år. Längs vägen kan man se och besöka en mängd kulturminnen – man trampar fram längs de norska rallarnas historia. Vissa delar av Rallarvegen kan vara krävande för den ovana. Det kan vara branta stup utan skyddsräcken och även under sommaren kan det ligga kvar snö. Längs Rallarvägen finns ett flertal hotell och stugor att inkvartera sig i.

Numedalsvägen

Larvik

Den pittoreska kuststaden Larvik är utgångspunkt för denna cykelled. Man cyklar vidare mot gruvstaden Kongsberg och vidare upp till skidorten Geilo. Detta är ingen led för den som har nära till mjölksyra, då höjdskillnaden mellan den lägsta och högsta punkten är 1000 meter över havet.

Sognefjellsvägen

Röros heter en gammal gruvstad som står på Unescos lista över kulturminnen. Här finner man tidstypiska trähus, likväl som flotta och berömda restauranger. Sognefjellsvägen går genom bergstrakterna vid Trondelag, via fjordarna i Fjord Norge, för att avslutas i Hardanger. God tur!