Cykla i Österrike

De österrikiska Alperna är kanske inte det första man tänker på när man planerar en cykelsemester. Bland annat för att på många ställen är terrängen mycket brant för en sak. Men man behöver inte vara elitcyklist för att njuta av en cykelsemester i Österriket. Det finns olika cykelleder för alla cyklist nivåer. Dessutom kombinerar nu Många turister cykling med tåg eller andra former kollektivtrafik för en miljövänlig semester. Eftersom cykelsemester är så populära finns det vanligtvis bra faciliteter längs de stora cykellederna. Detta inkluderar hotell, spa, cykelverkstad och restauranger. På vissa cykelleder finns till och med laddningsstationer för elcyklar.

Ett urval berömde cykelleder

Donau cykelledning är den främsta österrikiska cykelleden. Det ger inte bara en cykeltur genom den vackra landsbygden utan passerar också många viktiga kulturella platser. Ledningen börjar vid Passau, en stad strax över den tysk-österrikiska gränsen, och fortsätter cirka 317 km till slutat vid Hainburg an der Donau i Österrike. Denna cykelledning är lämplig för alla cykel nivåer eftersom terrängen mestadels är platt även om det finns några små kullar.

Ett urval berömde cykelleder

Ett urval berömde cykelleder

Tauern cykelleden sträcker sig 177 km från den lilla staden Krimml till Salzburg. Sedan kan man fortsätta till slutet av denna cykelled vid Passau eller fortsätta på Donaus cykelleden Krimml är platsen för den berömda Krimmler Fallen, den högsta i Europa. Cykelleden följer sedan Salzach floden. Denna cykelled består mestadels av asfalterade spår och lokala vägar, men det finns några bergs spår som är olämpliga för tävlingscyklar. Längs vägen finns både vacker natur och intressanta historiska platser som Hohenwerfen slott, byggt på 1000-talet av ärkebiskopen i Salzburg.

Achensee sjöområde i Tyrolen erbjuder ett brett utbud av cykelleder. Det finns 35 kilometer nybörjarspår för nybörjare som är ovan med mountainbike. Cykelled del 16: Zell – Achensee är en enkel 37 km åktur som tar cirka 3 timmar att slutföra. De mer avancerade cyklisterna kan välja mellan olika spår för att hitta ett som passer bra. Den 38 km Rotwang – Bächental cykelled som börjar med Gasthof zum Hagen i Achenkirch klassas som medelsvår. Det tar cirka fyra timmar att cykla hela leden. Och äntligen finns det 30 kilometer extremt utmanande cykelleder för de mest avancerade mountainbikecyklister. Cykelled del  07: Scharnitz – Achensee är ett 62 km avancerad led.  Elit mountainbike cyklister kan slutföra denna cykelled i cirka 6 timmar.

Cykeltävlingar

Union Cycliste Internationale (Internationella cykelunionen) är världens styrande organ för sport cykling. När Österrike var värd för UCI-världsmästerskapen 2018 valde man Tyrolen som plats av goda skäl. Tyrolen har cykelleder i världsklass som är nödvändig för ett elitevenemang. Och trots start i 4 olika område i Tyrolen slutade alla 12 lopp i Innsbruck. Race Across The Alps är en annan elit cykeltävling. Det är en endags cykelmaraton som startar och slutar i Nauders i Österrike. Deltagande i denna påfrestande cykeltävling sker bara på inbjudan. Händelsen är en 540 km rida som tillfälligt korsar in i både italienska och schweiziska territorium. Vid andra tillfällen kan vanliga cyklister följa samma cykelleder som loppet över Alperna, men i en mer avslappnad takt eftersom färdvägen är uppdelad i etapper.