Cykling i Höga Kusten – där blir man aldrig uttråkad

Under flera års tid har jag och några av mina vänner pratat om att uppleva vackra Höga Kusten på cykel. Vi har funderat och drömt och inspirerats och till slut började vi planera. Till Höga Kusten skulle vi! Under många, långa kvällar har vi planerat vår tur. Upphetsade som kossor som ska ut på bete på våren, det hade varit en dröm för oss alla att uppleva den dramatiska naturen från cykeln. Rätt snabbt så bestämde vi oss för att starta i Nordmaling eftersom en av killarna har rötterna där. Så efter en skön natt i deras sommarhus så började vi vår tur. Redan innan hade vi beslutat att inte bestämma exakt hur många dagar vi skulle vara ute. Istället ville vi ha utrymme att vara impulsiva och att kunna ge tid åt det som vi kände att vi ville uppleva lite längre. Platserna vi skulle utforska var nya för de flesta av oss så vi visste inte exakt vad som väntade oss.

Cykling i Höga Kusten - där blir man aldrig uttråkad

Från Olofsfors bruk till härligt havsbad

Eftersom Olofsfors Bruk var något vi ville se så tog vi vägen över Olofsfors och på så sätt undvek vi E4:an också. Bruket är en av Sveriges bäst bevarade bruksmiljöer och ända sedan 1762 har man framställt järn där, tack vare den omgärdande skogen och alla vattendrag. Det är en otroligt idyllisk och vacker miljö, efter att ha kollat runt så hann vi även med en kopp kaffe med hembakt på deras kafé. Vi fortsatte vår tur inåt landet för att undvika E4:an. När vi kommit fram till Salusand tänkte vi först göra bara ett snabbt stopp, men när vi upptäckte den helt fantastiska havsstranden så bestämde vi oss för att hänga på stranden resten av dagen och sedan cyklade vi några mil till för att hyra en stuga på Mosjö Camping för natten.

Överraskningsmiddag

Efter en grillmiddag med utsikt över den idylliska sjön så slog vi oss ned på en bänk nära stranden och bara njöt. Någon kollade in bloggar och roliga klipp på Youtube. En annan spelade på sitt Nintendo Switch. Själv gjorde jag några spel på Pokerstarscasino, jag vann lite pengar och då kom jag på en lysande idé. Jag visste att Örnsköldsvik var nästa större stopp och hade hört om en bra restaurang uppe på ett berg, med utsikt över staden och hamninloppet. Tänk om pengarna skulle räcka till att bjuda oss alla på middag där? Jag gick in på restaurangens hemsida och såg att de har buffé varje fredagkväll, till ett riktigt bra pris dessutom. Så jag bestämde mig för att överraska grabbarna med en helkväll med amerikansk buffé där. Dagen efter siktade vi alltså in oss på Örnsköldsvik som bara var några mil bort från vår övernattningsplats. Det första vi gjorde när vi kom fram till Örnsköldsvik var att ta en glass nere i gästhamnen. Solen gjorde verkligen sitt bästa den dagen för att visa staden ur sitt bästa möjliga. När vi satt där nere och åt vår glass så kunde man se restaurang Varvsberget där uppe på berget. Jag pekade och sa “där uppe ska vi äta middag ikväll”. Sen berättade jag att jag hade vunnit lite pengar dagen innan så jag skulle bjuda. Gissa om det utbröt jubel.

Överraskningsmiddag

Hörnsjön och fiske

Vi valde att inte ta liften eller trapporna upp på berget utan att cykla upp. På vägen upp så passerar man en mysig liten sjö som heter Hörnsjön, vi bestämde oss för att göra ett stopp där efter middagen. Maten var jättegod, det kändes skönt att få lyxa till det med restaurangmat. Men även om maten var bra så var utsikten från restaurangen ännu bättre. Man kan verkligen se precis hela staden och hamnen med inloppet. Många fina bilder togs där det kan jag lova. Vi sov över på en enkel och mysig liten camping i närheten av travbanan Solänget där vi även fiskade lite tidig morgon innan vi cyklade vidare.

Skuleberget i all sin prakt

Sträckan Örnsköldsvik – Ullånger var mer eller mindre ren passage för oss för att komma ut till centrum av Höga Kusten. Men det fanns ett undantag, mäktiga Skuleberget. Där valde vi att göra nästa övernattning eftersom det fanns så mycket spännande att göra. Vi tog bland annat Rövarstigen upp till Rövargrottan för att sedan fortsätta upp till toppen. Vyn där uppifrån är oslagbar och man förstår varför det kallas Höga Kusten. Liften var öppen när vi skulle tillbaka ner så vi tog liften och vandrade sedan därifrån tillbaka till stugorna och besökscentret nedanför berget, vid E4:an.

Dagen efter när vi svängde av från Ullånger och ut mot Nordingrå och kusten så var vi äntligen inne på de slingrande vägar som skulle leda oss ut till det genuina Höga Kusten med gamla fiskelägen och annat spännande.

Gårdsbutiken i Själand, Omne, Häggvik, Barsta, Mjällom, Rävsön, Bönhamn och Norrfällsviken, alla dessa fantastiska små platser som erbjuder så enormt många naturupplevelser. Om dessa får vi dock berätta en annan gång.