Rätt utrustad – del 1

Vi har ju tagit oss en liten titt på vad du kan tänkas behöva när det kommer till cykel, lite olika modeller och vad de är till för. Men har man tänkt ge sig in i denna värld, och det förespråkar jag verkligen alla att göra om man har tankarna. Oavsett hur gammal man än är så anser jag att man ska ge sig in i detta om man bara vill och har intresset så är det aldrig försent, men man kanske inte kan gå in med utsikten att bli den absolut bästa av de bästa. Det krävs hård träning för att kunna mäta sig med de som ligger i toppen och kämpar och startar man sent kan det vara en omöjlighet att nå dit, men man ska inte backa för det.

Hjälmen är ett måste

Åter till ämnet dock, har man tänkt sig börja med denna sport så är det mer än bara den rätta cykeln man behöver. Det absolut första man borde tänka på när man har köpt sin cykel är hjälmen, allt för många människor cyklar utan hjälm men det är inte en möjlighet om man ska tävla. Med de hastigheter man kan komma upp i så skulle skadorna bli enorma om man cyklade omkull, därför är detta steg två, om inte steg ett. Någon man kanske inte tänker på om man inte har cyklat på detta sätt tidigare är den påfrestning händerna blir utsatta för, det är därför en nödvändighet att ha handskar i och när man ändå ska köpa dessa kan man se till att det finns gel i dem som hjälper till att avlasta trycket som läggs på händerna.

Bekvämt för baken

Man vill så klart få ut den absolut bästa upplevelsen ur sitt cyklande, det är inte kul att utföra någon sport alls som är lite halvt obekväm så det är viktigt att tänka på vad man kan göra för att det ska bli bättre. En  viktig ingrediens för att få det så bekvämt som möjligt är cykelbyxorna, när man kikar på såna för man välja ett par som har bra paddning i sig. Till en början får man ont i rumpan oavsett om man har paddning eller inte, men när denna period är över så kommer paddningen vara din bästa vän. Det enda kruxet är att man inte har några underkläder under dessa, cykelbyxorna fördelar trycket över sadeln och har man underkläder mellan så kommer detta leda till skav. Skav är det absolut sista man vill ha, tro mig, så även om det kan kännas konstigt till en början så vänjer man sig. Samma sak gäller glasögonen, att cykla utan glasögon kan kännas som en väldigt bra idé om man cyklar till vardags. När man väl har börjat med landsvägscykel så innebär det dock att man får vinden från farten, insekter och sol i ögonen, därför bör man se till att hitta ett par sportsolglasögon som sitter så bekvämt det bara går, ja det skadar inte om man känner sig snygg i dem heller.