Rätt utrustad – del 2

Hjälm, byxor, handskar och solglasögon är ett måste när man pysslar med denna sport, ja självklart en tröja också, men denna behöver inte ha något direkt funktion förutom snygg och ett härligt material som andas ordentligt. Det finns en sak till man behöver, men det hör lite ihop med en annan del som jag tänkte gå in på nu. Tanken på att sitta fast i pedalen när man cyklar kan vara skrämmande, och det är inte nödvändigt att sitta fast till en början, men så småningom. Dock bör man inte bli skrämd av detta så det är lika bra att gå genom det hela från början så man inte ratar något utan att för

Enkelt reglage

Cykelskorna som sitter fast i pedalerna sitter helt enkelt fast i själva rörelsen framåt/uppåt och bakåt/neråt, detta hjälper till att ge en helt annan kraftöverföring till din cykel vid varenda tramptag du gör. Så fort man vrider foten åt sidan så lossnar skon från pedalen och man är fri, detta kan kanske kännas som både en garanti och en risk. En del människor har en förmåga att vrida foten lite åt sidan i sina rörelser och då kan det kännas lite läskigt, men det går att ställa in hur hård vridning som krävs för att foten faktiskt ska lossna från pedalen. Detta görs enkelt och smidigt med en insexnyckel och reglaget sitter precis nere vid klossen på pedalen.

Tvåsidiga pedaler

Detta är dock inte vad man vill pyssla med som nybörjare, istället finns det en annan lösning för de nybörjare som ger sig in i sporten. Vändbara pedaler är sådana som har en vanlig platt sida och en sida med spd, sådana som man klickar fast sig i, och kan köpas för runt 500 kr. För den som känner sig osäker över att sitta fast i pedalen så är detta ett perfekt alternativ, men det passar även de som har för avsikt att använda cykeln för pendling till jobb och inte alltid har träningskläder och cykelskor. Nej ska man fram och tillbaka till jobbet så kanske man hellre vill cykla i behagliga kläder och skor som passar bättre på jobbet. Känner man sig osäker är det bästa att cykla de första vändorna med den platta sidan, sedan kan man vänja sig in vid den andra.

Stillastående fara

Man kan tro att de flesta pedalvurpor sker under hög fart, men detta stämmer inte. När man står och balanserar och sa ställa ner en fot i marken men kanske inte kommer loss, det är då de flesta olyckorna sker. Som tur är gör det inte lika ont att ramla från detta utgångsläge och det som blir allra mest skadat i detta läget är faktiska stoltheten. Ett bra sätt att undvika denna situation är att ställa sig vid en stolpe eller en vägg där man kan ta stöd och öva på att få i och ur foten i pedalen, det tar inte mer än bara några få cykelturer innan man har vant sig vid denna nya reflex och smidigt vrider ut hälen för att kunna sätta ner foten i marken när man stannar.