Svenska cykeltävlingar

Fram till 1960 talet räknades cykling mer eller mindre som en nationalsport i Sverige och stora satsningar görs nu över hela Sverige för att locka fler tävlande både ifrån Sverige och på ett internationellt plan.

Svenska cykeltävlingar

Först och främst finns det en hel drös med olika cykeltävlingar och i Sverige kan man kan tävla i mountainbike, på landsväg, BMX och cykelcross. Under senare tid har intresset för att tävla i olika cykeltävlingar ökat markant både utomlands men också i Sverige. Det är idag numera relativt lätt att hitta olika cykeltävlingar för den som är intresserad både som tävlande och för den som endast vill tävla som motionär. Under årens lopp har Sverige haft en hel del tävlande som nått både inhemska såsom internationella framgångar och några värda att nämna är Magnus Bäckstedt, Thomas Lövkvist, Marianne Berglund, Emma Johansson och senaste OS guldmedaljören Jenny Rissved.

Tävlingarna brukar starta omkring våren och sluta omkring oktober månad, så är man riktigt sugen så kan man nästan tävla under iallafall 6 månader varje år.

Klassiska cykellopp

Vätternrundan

Om gemene man tänker på en cykeltävling så kommer nog Vätternrundan upp i mångas tankar, den klassiska sträckan mellan Gränna och Motala är hela 30 mil lång och lockar besökare från hela världen. Vätternrundan startade 1966 och har omkring 20 000 anmälda cyklister varje år och tävlingen på landsväg brukar räknas som en av de allra största i världen.

Men det finns så många mer än vätternrundan som är värda att spana in, vi listar några av dem längre ner.

Cykelvasan

Cykelvasan finns i 3 olika distanser och är en mycket populär tävling på mountainbike cykel. Tävlingen som startade år 2009 är hela vasaloppet 87,1 km grusväg och 6,9 km asfalt, från Sälen till Mora, fast på cykel. Tävlingen erbjuder både en motionsklass och en tävlingsklass och tiotusentals cyklister har kämpat sig igenom banan sedan starten för tio år sedan.

Siljan runt

5100 personer är anmälda till årets siljan runt. Siljan runt är en cykelrunda för motionärer, det är därför ingen officiell tävling, däremot får alla motionärer ett datachip på hjälmen som gör att man får sin tid registrerad. Turen om Siljan med sin fantastiska natur är helt klart värt ett besök.

Göteborgsgirot

Första helgen i maj går folkfesten göteborgsgirot av stapeln med utgång från centrala Göteborg och det är numera det allra största eventet för cykel på västkusten. Tävlingen som både inriktar sig till motionärer och elitcyklister startade 2013 och lanserades som en förhoppning om att staden skulle bindas samman med alla dess stadsdelar. Själva Göteborgsgirot erbjuder flera olika distanser och både herrarna och damerna startar samtidigt. Med starten i centrala Göteborg cyklar alla tillsammans i början för att därefter skiljas åt och där börjar också själva tidsbokningen. 

Göteborgsgirot

Mälaren runt

En av de äldsta tävlingarna är Mälaren runt som startade år 1892 och tävlingen fanns också med när de olympiska spelen hölls i Stockholm 1912. Den totala längden på tävlingen är 340 kilometer och går precis som namnet antyder, runt mälaren.  Deltagarna är tyvärr numera väldigt blygsamma och endast omkring 100 personer kör varje år loppet som börjar i Barkarby och körs därefter medsols runt mälaren.