Tour de France

Lagsporter är förmodligen de vanligaste sporterna ute i världen, man trivs i en gemenskap tillsammans med andra människor som har ett gemensamt intresse. Dock finns det de som föredrar sporter där man är mer ensam i ett hav av andra, så som cykling. Det är inte den mest populära sporten som finns, i Sverige så tar både fotbollen och hockeyn plats på topp 5 listan när det gäller populära sporter. Men cyklingen finns där den också och det är en ganska krävande sport, man behöver ett bra flås, uthållighet och styrka. Man cyklar långa och tidskrävande lopp, bland dessa har nog de flesta hört talats om Tour de France men det finns fler än så.

En journalists idé

Dock så tar vi vår början med denna stora tävling vilken grundades 1903 och har sedan dess körts varje år med undantag för de två världskrigen. Tävlingen har under åren har vuxit enormt och blivit ett spektakulärt och fantastiskt race som sänds världen över. Första versionen som drömdes ihop av journalisten Geo Lefvre för att öka populariteten för sin sporttidning L’auto vilken hade det tufft. Då var det ett nästan 25 mil långt sträcka längs den franska landsbygden. 60 cyklister startade från Paris och cyklade under två och en halv vecka över 400 svåra kilometer av självstödda etapper med spåriga, krokiga vägar. Vid slutet av den sjätte och sista etappen kämpade sig 21 av de modigaste cyklisterna fram över mållinjen till den väntande publiken av 20 000 personer.

Geo Lefvre

Korsade gränser

Tävlingen är idag den mest populära och prestigefyllda tävling inom cykel racing. Under tre veckor varje juli månad kör klungan cirka 32 mil mellan Frankrikes rullande vingårdar, genom dess pittoreska byar och över de alpina bergen. I 20 etapper omkring 200 mil var cyklar man denna sträcka som går även genom andra länder, Belgien är det land som fått besök av tävlingen flest gånger. Hela vägen skuggas de av en väldig, rullande cirkus av fans, internationella journalister och sponsorer. Detta är den stora dansen där en enda fantastisk dag i sadeln kan skjuta upp en cyklist från mörkret och föralltid ändra dess karriär. Detta evenemang har blivit så stort att det efter Sommar OS och VM i fotboll är det tredje största idrottsevenemanget i världen. I detta har totalt tretton svenskar medverkat sedan starten 1903. Sven-Åke Nilsson är den som genomfört flest lopp, hela 5 stycken, men Magnus Bäckstedt har startat i 7 lopp men dock bara tagit

Tragedier

Bland alla dessa framgångar och positiva aspekter av tävlingen så finns också en del sorgliga. 1967 avled den brittiske cyklisten Tom Simpson under den 13:e etappen vid uppstigningen av Mont Ventoux, dock hade han både droger och alkohol i kroppen så enbart sporten dödade honom inte. 1995, däremot, gjorde Fabio Casartelli en så svår vurpa där han slog in med huvudet i ett betongblock och fick så svåra skallfrakturer att han senare avled. Det är så klart aldrig kul när tragedier inträffar, men alla sporter har sina negativa delar. Doping pågår inom alla sporter och är svårt att bli av med helt och hållet.

Tom Simpson