Välja rätt cykel – del 1

Det är aldrig för sent att lära sig cykla brukar man säga, och det kanske stämmer. Förutsättningarna för att lära sig cykla är dock bättre när man är liten, även om en del hela tiden är rädda för det där steget när föräldern släpper taget om cykeln eftersom man vet hur ont det gör att ramla. Andra barn är dock helt och hållet orädda och tjatar om att bli släppta medan oroliga föräldrar håller i lite extra länge, detta trots att de kanske vet hur väl barnet skulle klara sig ändå. Som vuxen kan det dock blir ett mer skrämmande moment. Man har lärt sig hur gravitationen fungerar och vet hur mjuka barn är i jämförelse med en vuxen. Dock är det inte försent att lära sig i vuxen ålder, och bestämmer man sig bara kan man börja tävla i senare ålder också.

Rätt utrustad

Man behöver inte alltid ligga i toppen och tävla om prisplatserna även om man har drömmen att genomföra ett lopp, dock kan man gott och väl ta sig chansen att nå sina drömmar. En viktig komponent för att nå dit man vill är att hitta rätt utrustning, kanske vill man inte dyka upp i butiken och verka helt okunnig när man ber om hjälp, då har jag några tips för vad man ska tänka på för att nå dit man vill. Till en början bör man tänka på om man kan ha sett någon cykel som man tycker om lite extra mycket, i så fall kan man ta sig en titt på denna. Men innan man börjar kika runt är det bra att ha ett hum om vad man har för budget, tävlingscyklar kan kosta allt mellan 10 000 och 100 000 kronor.

Lätt och smal

Till en början kan vi ta oss en titt på vad en tävlings cykel avsedd för vägar egentligen är. Ramen, hjulen och de andra komponenterna på en sådan här cykel väger väldigt lite. Handtaget brukar ha en lätt böj neråt, men det finns de som har raka styren så som en mountainbike har. Hjulen på dessa cyklar är väldigt smala och framgaffeln är gjord av kolfiber. Stänkskydd finns varken fram eller bak och dessa cyklar kommer i en rad olika stilar, både för män och kvinnor.

Distansdesign

Dessa cyklar är avsedda för fitnessentusiaster, eventcyklare och de som tävlar i cykling. Denna typ av cyklar är designade för att köras på asfalterade vägar och det rekommenderas inte att köra på andra vägar med dem. De är tillverkade för att kunna köras längre och snabbare än man kan med andra cyklar, detta är kanske inte så konstigt med tanke på hur långa dessa lopp kan vara och därför behöver man en cykel som är designad att kunna köras i flera dagar, men en tung last är inte att rekommendera. Dessa cyklar saknar den pakethållare man brukar ha bak på cykeln annars, det innebär dock inte att man inte kan använda en sådan cykel för pendling, men man kan få vara beredd på att ta packningen på ryggen.